Vihreät hankinnat -perjantaiseminaarin antia

Hämeenlinnan Vihreät järjesti 11.10. perjantaiseminaarin julkisista hankinnoista teemalla
Vihreät hankinnat – sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä paikallistalous

Seminaarin aiheina olivat kaupungin palvelu- ja hankintasuunnitelman uudistaminen sekä kaupungin budjetin 2014 kipukohdat vihreästä näkökulmasta. Seminaariin osallistuivat alustajina palvelu- ja hankintasuunnitelmasta
Markku Syvänen, hankintajohtaja, KuntaPro Oy:sta, ja
Jukka Lindberg, tilaajajohtaja Hämeenlinnan kaupungilta.

Markku Syvänen kertoi KuntaPro Oy:stä, joka on mm. Hämeenlinnan ja Porin kaupunkien sekä useiden muiden julkisyhteisöjen omistama talous- ja henkilöstöhallinnon sekä julkisten hankintojen palveluorganisaatio. Hankintatiimissä KuntaPro’ssa on kuusi henkeä, ja KuntaPro hoitaa kilpailutuksen juridiikkaa. Tilauksissa / tarjouspyyntöjen muotoilussa harjoitetaan yhteistyötä mm. kunnan eri yksiköiden kanssa, ja näillä on tarkempi asiatieto siitä, mitä halutaan tilata.

Keskustelua syntyi muun muassa paikallisten yritysten roolista ja mahdollisuuksista tarjouskilpailuissa, hankintojen erilaisista kriteereistä, sekä siitä, miten hankintoja on jaoteltu tuotteittain. Keskustelu toimi oivana taustoituksena palvelu- ja hankintasuunnitelman uudistamiselle.

Jukka Lindberg puolestaan lähestyi asiaa kaupungin ”tilaajan” näkökulmasta, ja käsitteli laajemmin erityisesti palvelujen tuotantoa ja hankintaa. Keskustelussa nousi esille se, millä tavoin kaupunki voi edistää kaikenkokoisten innovatiivisten yritysten ja paikallisten palvelumarkkinoiden kehitystä, sekä mikä on kaupungin monimuotoisen ja joustavan palveluntuotannon merkitys talouden haasteista selviytymiselle.

Kysymyksiä esitettiin muun muassa asiakaspalautteen järjestelmällisestä huomioinnista ja palvelun käyttäjien osallistumisesta palveluntuotannon ja/tai hankintojen tavoitteiden määrittelyyn. Myös käytiin keskustelua siitä, tietävätkö kaupunkilaiset, miten palveluita tuotetaan.

Palvelu- ja hankinta-asioiden lisäksi luottamushenkilömme kertoivat näkemyksiään Hämeenlinnan kaupungin budjetista vuodelle 2014, ja käytiin lyhyesti keskustelua vihreistä painopisteistä.

Alustuksia sekä keskustelua pidettiin hyödyllisenä ja tilaisuutta informatiivisena, ja tilaisuus sai osallistujilta hyvän palautteen. Pienen virkistystauon jälkeen käytiin vielä brainstorming -sessio vihreistä tavoitteista uuteen palvelu- ja hankintasuunnitelmaan. Niistä kerrotaan lisää näillä sivuilla myöhemmin tällä viikolla!

Seminaarin jälkeen oli mahdollisuus saunomiseen ja uintiin, ja sitäkin hyödynnettiin.

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Vihreät hankinnat -perjantaiseminaarin antia”