Hämeenlinnan Vihreiden kannanotto Etelärannan kestävästä suunnittelusta

Hämeenlinnan Vihreät vaatii kestävästi suunniteltuja asuinalueita – Etelärannassa tuhannen taalan paikka

Hämeenlinnan kaupungin uudessa strategiassa on asetettu kaupungille kunnianhimoinen tavoite olla kestävän kehityksen edelläkävijä Suomessa. Tavoite on Hämeenlinnan Vihreiden mielestä erinomainen.

Kilpailu tulee olemaan kovaa: Suomessa kestävään kehitykseen pyrkivät jossain muodossa ainakin Lahti, Turku, Tampere ja Jyväskylä. Hämeenlinnan on toimittava nyt, jotta tavoite mallikaupungin statuksesta voisi toteutua. Etelärannan suunnittelu tarjoaa yhden ratkaisupaikan.

Hämeenlinnan Vihreät kannattavat ajatusta Etelärannan ekologisesta rakentamisesta.

Toivomme ekologisuudelle jo suunnittelun alkuvaiheessa mm. rakennustapaan ja lämmitysjärjestelmiin liittyvät selkeät tavoitteet: rakennusten elinkaaren energiankulutus ja ympäristövaikutukset pitää minimoida. Vanajaveden läheisyys tarjoaa sekä hienot maisemat että mahdollisuuden lämpöpumppujen käyttöön.

Ekologisuuden lisäksi alueen suunnittelussa tulee huomioida muutkin kestävän kehityksen ulottuvuudet. Hyvällä suunnittelulla voidaan paitsi vähentää elämisen energiankulutusta ja ympäristörasitusta, myös tasoittaa väestön hyvinvointieroja ja edistää terveellisiä elämäntapoja. Kaupunkikuvallisesti parasta olisivat enintään muiden keskustan rakennusten tasolle nousevat katot.

Yksi asuinalue ei tee kestävää kaupunkia. Muuallekin pitää rakentaa alueita, joiden asukkaat eivät ole riippuvaisia henkilöautoilusta, eri toiminnot ovat lähekkäin ja talot matalaenergisiä. Suunnittelussa edelläkävijyyttä olisi HAMK:ssakin tutkitun osallistavan suunnittelun hyödyntäminen. Sitä pitäisi käyttää jo Etelärannassa.


Posted

in

by