Selvitys Linux-käyttöjärjestelmän ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöönotosta

Valtuustoaloite

Aloite että Hämeenlinnan kaupunki tutkisi mahdollisuudet ottaa käyttöön Linux-käyttöjärjestelmän ja sen yhteydessä toimivat avoimen lähdekoodin ohjelmistot

Hämeenlinnan kaupunki, kaupunginvaltuusto
Iisakki Kiemunki & Jari Ranne                02.04.2007

Me valtuutetut esitämme, että:

Hämeenlinnan kaupunki tutkii mahdollisuudet ottaa käyttöön (tai koekäyttöön) Linux-käyttöjärjestelmän ja sen yhteydessä toimivat avoimen lähdekoodin ohjelmistot kaupungin tietojärjestelmissä.

ATK-järjestelmien toimivuus, käyttäjäystävällisyys ja kustannustehokkuus puoltavat avoimen koodin ohjelmistojen käyttöä julkishallinnossa.

Linux-ohjelmissa on kysymys suomalaisesta osaamisesta ja suomalaisten tekemästä tieteellisestä tutkimus- ja kehitystyöstä, jonka saavuttama asema maailmanlaajuisesti on ainutlaatuinen. Myönteisiä kokemuksia kokeiluista on sekä Suomessa että mm. Saksan Bundestagissa, joka on jo seitsemän vuotta sitten aloittanut systemaattisen siirtymisen Linux-käyttöjärjestelmään.

Open Officen ja Linuxin käytöstä ei peritä lisenssimaksuja, joten pitkällä aikavälillä, alkuräätälöinnin jälkeen, ne mahdollistavat huomattavia kustannussäästöjä. On huomattava, että Linux-käyttöjärjestelmän on myös todettu olevan Microsoftin Windows-alustoja käyttövarmempi.

Hämeenlinnassa 02.04.2007


Posted

in

by