Ilmastonmuutos

Valtuustoaloite
12.11.2007
Päivi Sieppi

Maapallon ilmasto on muuttumassa ja ilmaston lämpeneminen on kiistaton tosiasia. Ilmastonmuutos on yksi vakavimmista ympäristöuhkista, jonka seuraukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset – niin ympäristöön kuin talouteen – näkyvät myös Suomessa.

Ilmastonmuutosta ei voida täysin pysäyttää, mutta se voidaan rajoittaa siedettävälle tasolle. Teollisuusmaissa päästöjä on vähennettävä 80 % vuoteen 2050 mennessä. Näin suuri päästöjen vähentämistavoite edellyttää toimia niin kansainvälisellä, kansallisella kuin paikallisella tasolla.

Kunnalla on suuri vastuu ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kunta vaikuttaa päästöihin merkittävästi maankäytön ja liikenteen suunnittelulla. Kunta on myös merkittävä energian käyttäjä, palveluiden ja tavaroiden hankkija, kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjä.

Päästöjen vähentämisellä voidaan saada ilmastonmuutoksen hidastumisen lisäksi monia muita positiivisia vaikutuksia, jotka voivat olla esimerkiksi taloudellisia, terveyttä, turvallisuutta tai viihtyisyyttä edistäviä.

Hämeenlinnan kaupunki on liittynyt v. 1999 kuntien ilmastonsuojelukampanjaan, missä tavoitteena on ollut vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Nyt tätä ilmastonsuojelutyötä on syytä vahvistaa tilanteen päivittämisellä. Ilmaston suojelemiseksi tarvitaan uutta tavoitteiden määrittelyä ja uusien keinojen löytämistä.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki laatii monien muiden suomalaisten kaupunkien tapaan ilmastostrategian kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Strategian tavoitteena olisi laatia toteuttamissuunnitelma siitä, kuinka Hämeenlinnan kaupunki yhteistyötahoineen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja kuinka kaupunki varautuu ilmastonmuutoksen seurauksiin.


Posted

in

by