Aloite Vihreä lippu -koulujen ja -päiväkotien tukemiseksi

Valtuustoaloite

Päivi Sieppi
29.09.2008

Vihreä lippu on oppilaitosten, koulujen ja päiväkotien kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma. Keskeistä ohjelmassa on lasten ja nuorten osallisuus, ympäristökuormituksen vähentäminen ja sitoutuminen jatkuvaan kestävän kehityksen edistämiseen. Lapset ja nuoret ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnittelussa, toteutuksessa ja tulosten arvioinnissa.

Vihreä lippu on käytännönläheinen toimintamalli, joka ohjaa tuloksekkaaseen ja innostavaan toimintaan. Osallistujat saavat valmiit materiaalit, neuvontaa ja säännöllistä palautetta toiminnastaan. Kukin osallistuja asettaa tavoitteensa ja suunnittelee toimintansa omista lähtökohdistaan käsin.

Hämeenlinnassa vain muutama päiväkoti tai koulu osallistunut Vihreä lippu –ohjelmaan. Yksi syy kiinnostuksen puutteeseen on ohjelmaan kuuluva osallistumismaksu. Vihreä lippu –osallistumismaksu on lukuvuodeksi 250 € tai 500 € yksikön koon mukaan.

Luontokoulu Ilves on toiminut Vihreä lippu – päiväkotien ja koulujen alueellisena edistäjänä. Alueellisena edistäjänä Luontokoulu Ilves on mm. järjestänyt koulutustilaisuuksia ja neuvontaa Vihreä lippu –osallistujille sekä ollut mukana toteuttamassa Vihreä lippu –teemapäiviä yksiköissä. Luontokoulu Ilveksen lakkauttamispäätös uhkaa lopettaa edellä mainitun tuen päiväkotien ja koulujen Vihreä lippu –toiminnalta.

Vihreä lippu –ohjelman vaikuttavuutta Suomessa on tutkittu vuonna 2003. Tulosten mukaan Vihreä lippu –yksiköissä ympäristökuormitus on vähentynyt merkittävästi energian ja veden kulutuksen vähenemisenä sekä jätteiden synnyn vähenemisenä. Toiminta tuo siten myös rahallista säästöä.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki edistää strategiansa mukaisesti kestävän kehityksen toteutumista ja tukee jatkossa rahallisesti niitä kouluja ja päiväkoteja, jotka haluavat osallistua Vihreä lippu -ympäristöohjelmaan.


Posted

in

by