Autojen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen pysäköintimaksuvapaudella

Valtuustoaloite

Hämeenlinnan kaupunki, kaupunginvaltuusto
Vihreä valtuustoryhmä                    7.9.2009

Me valtuutetut esitämme, että:

  • kaupunki kannustaa autoilijoita vähäpäästöisempään suuntaan myöntämällä ilmaisen pysäköinnin autoille, joiden hiilidioksidipäästöt ovat virallisen tehtaan ilmoituksen mukaan alle 100 g/km.

Esimerkkejä toteutukselle:

  • Kaupungin päättämä päästöraja on voimassa kaksi vuotta. Sen jälkeen uusi kahden vuoden päästöraja päätetään uudelleen aikaisempaa alemmaksi sen mukaan, miten autojen päästökehitys on edennyt ja mikä siinä vaiheessa katsotaan sopivan vaativaksi uudeksi päästörajaksi.
  • Oikeus ilmaiseen pysäköintiin osoitetaan auton tuulilasin sisäpintaan liimattavalla tarralla, jonka saa pysäköinninvalvontatoimistosta. Tarra on ajoneuvokohtainen. Tarrasta näkyy auton rekisterinumero ja tarran antamispäivä.
  • Pysäköintimaksuvapaus ei kuitenkaan tarkoita rajatonta pysäköintioikeutta. Maksullisilla pysäköintipaikoilla maksulliseen aikaan on käytettävä pysäköintikiekkoa. Maksimipysäköintiaika on kyseisen maksullisen pysäköinnin maksimiaika.
  • Ilmainen pysäköintivapaus on kerralla voimassa kaupungin päättämänä siihen asti, kun kulloinkin päätetty päästöraja on voimassa.

Aloitteen taloudelliset ja muut haitta- ja hyötyvaikutukset:

  • Haitat, kulut:
  • Aloitteen aiheuttamat välittömät kulut ovat kohtuullisen pienet, koska päästörajan alittavien autojen määrä on pieni.
  • Tarrojen hankinta- ja jakokulut (rahalliset ja ajalliset) ovat kohtuullisen pienet määrän pienuuden vuoksi.
  • Varsinaisia muita haittoja ei aloitteen toteuttamisesta tule.
  • Hyödyt, tulot:
  • Terveys- ja ympäristöhyötyjä saavutetaan autoliikenteen aiheuttamien hiilidioksidi- ja muiden haitallisten päästöjen vähentymisenä.
  • Aloite palkitsee ja motivoi kaupungin asukkaita ja yrityksiä sekä tekemään ympäristöystävällisempiä autovalintoja että saamaan siitä itselleen konkreettista rahallista hyötyä.
  • Imagohyötyjä kaupunki saavuttaa palkitsemalla näkyvästi vähäpäästöisempään autoiluun siirtymistä. Kaupungin kotisivuille voidaan laittaa asiasta jatkuvasti päivittyvä luettelo sekä jaettujen tarrojen määrästä että (tietyin ehdoin) myös myönnettyjen autojen merkeistä ja tyypeistä.
  • Taloudellista pienimuotoista tuloa on mahdollisuus saada tarjoamalla autoliikkeille mahdollisuus erikseen sovittua maksua vastaan saada kaupungin kotisivun seurantakohtaan myös ne heidän edustamansa ja päästöehdot alittavat automerkit ja –tyypit, joille kaupunki on myöntänyt pysäköintivapaustarran. Lisämaksusta autoja edustavat yritykset voivat ostaa kyseiselle sivulle myös mainoksiaan muista edustamistaan autoista, jotka sillä hetkellä alittavat kaupungin asettaman päästörajan.

Hämeenlinnassa 7.9.2009


Posted

in

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Autojen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen pysäköintimaksuvapaudella”

  1. kari mustonen avatar
    kari mustonen

    Pääperiaatteiltaan aivan hyvä ehdotus! Ajattelen silti, että jos sitä esitystä haluaisi poliittisesti terävöittää jatkossa, voisi esittää esim. että pysäköintimaksun hinnassa otettaisiin vähäpäästöisyyden ohessa huomioon auton käyttäjän tulotaso. Kun suurituloisimmat käyttävät usein eniten maksullisia keskustan paikkoja ja he ajavat työsuhdeautoilla, he saisivat myös mielestäni maksaa tästä. Tulotason määrittäminen on jatkossa teknisesti mahdollista mm. syöttämällä digitaalisista verotiedoista tiedot digitaaliseen pysäköintimittariin…näin voitaisiin saada enemmän julkisia pysäköintituottoja, ja kohdistaa ne oikeudenmukaisesti eri väestöryhmille, mielestäni ei ole aivan oikein että 2010 vuodesta alkaen mm. sosiaalipalveluja tarvitsevat joutuvat maksamaan lisää pysäköintimaksuja kun palvelukeskus tulee ns. Wetterhoffin lasitaloon ja samalla laitakaupungilta ja muualtakin palvelupisteitä lopetetaan… so. tästä vain kärjekkäämpää politiikkaa jossa on mukana niin ympäristö kuin sosiaalinen oikeudenmukaisuuskin
    ps. Obamakin leikkaisi kaikkein suurituloisinten jenkki-dirikoiden palkkioita

    yst. terve kari m.