Kirsi Ojansuu-Kauniston puhe kaupunginvaltuston kokouksessa 11.11.2013

Budjettipuhe 11.11.2013                                                     Kirsi Ojansuu-Kaunisto, vihr.

 

”Hämeenlinna  on historiastaan elinvoimaa ammentava, kaunis ja kodikas kulttuurikaupunki Suomen sydämessä”.

Tämä on siis meidän kotikaupunkimme visio, jonka hyväksyimme yhdessä tänä vuonna. Se on lämminhenkinen ja turvallinen visio – vieläpä todenmukainen. Se ei ole konsulttien kyhäämä ja trendikkääksi veistämä vaan meidän itsemme, tämän uuden valtuuston, laatima. Voimme olla siitä ylpeitä ja tyytyväisiä. Huomattava kuitenkin on, että me itse myös osoitamme , arvostammeko sitä  ja voidaanko siihen luottaa. Se riippuu meistä –  samoin ilmapiiri, jonka me luomme Hämeenlinnasta.

Käsissämme olevassa tilausbudjetissa  sivuilla  10-13 on  meidän selkärankamme. Vision lisäksi siellä kerrotaan kaupunkimme strategiset painopisteet ja toiminnalliset tavoitteet.  Nyt ja tulevina vuosina  meidän on seurattava ja vahdittava sitä, onko tekemämme päätökset mm. budjetin osalta sellaisia, että ne edistävät sekä vision että strategian toteutumista.

Voidaan nyt aiheellisesti kysyä: onko budjettimme valitsemiemme arvojen mukainen? Huomioidaanko siinä siis: yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys, asukaslähtöisyys ja palveluhenkisyys, luovuus ja rohkeus sekä kestävä elämäntapa?  Jatkona tälle on kysyttävä: edistävätkö arvomme strategian päämäärien toteutumista? Ne viisi päämäärää ovat: 1. Luova ja elinvoimainen elinkeinoympäristö. 2. Kaupunkilaisten hyvää arkielämää tukevat, kumppanuuteen ja tarpeeseen perustuvat palvelut . 3. Hyvä ympäristö ja kestävä kaupunkisuunnittelu. 4. Tasapainoinen talous ja tuloksellisuuteen parantaminen ja 5. Hyvinvoiva, osaava ja kehityshaluinen henkilöstö.

Ensiksi tarkastelen talouden yleistä linjaa Hml:ssa, onko se kestävää ja tasapainoista, kuten sen arvojemme ja päämääriemme mukaan tulisi olla?:

Iso haaste ja ongelma meillä on vuosien aikana kertyneet alijäämät ( yli 20 mil.) . Ne ovat saatava maksettua. Se on edellytys ed. mainituille  päämärille.  Meille Vihreille on keskeistä vastuu tulevaisuudesta, tulevien sukupolvien edellytykset hyvälle elämälle  – se on myös vastuuta taloudesta.  On tunnustettava, että emme ole onnistuneet 2012 asetetussa tavoitteessa, jossa alijäämät piti saada katettua viimeistään vuonna 2015. Nyt tavoite on asetettu  vuoteen 2017.  Ensi vuonna laaditaan konkreettiset suunnitelmat, joilla pääsemme tasapainoiseen talouteen. Tämä on yksi tärkeimmistä  papereista, joita meille eteen tulee. Lainamäärän kasvu on  ensi  vuonna, 10,5 miljoonaa  ja vielä 2015 10 miljoonaa. Ne ovat ikäviä mutta ilmeisen välttämättömiä ratkaisuja. Käyttötalouden nettokasvuksi on asetettu 5, 7% ja se on iso kasvu tällaisena aikana.   Mutta positiivista on kuitenkin se, että tilikauden tulos on tasapainossa  ja jopa hieman ylijäämäinen. Tällainen tulos mahdollistuu vain verojen korotuksilla ja olemme niihin valmiit. M erkittävää  strategisesti ovat kiinteistöverojen korotukset. Sillä  kiinteistöverot  ovat OECD:n ja lukuisten muidenkin asiantuntijoiden mukaan vakaita ja tärkeitä verotulolähteitä julkiselle sektorille. Suhdanteiden heittelyt eivät romahduta niitä kuten yhteisöveroja ja siksi on vastuullista korottaa kiinteistöveroja.

”Kaupunkilaisten hyvää arkielämää tukevat , kumppanuuteen ja tarpeeseen perustuvat palvelut” on yksi päämäärä, jonka olemme itsellemme asettaneet. Miten se toteutuu?

Konkreettisesti joudumme kysymään ja päättämään ensi vuonna palveluverkostosta  useammallakin toimialalla. Sekä perusterveydenhuollossa että peruskouluissa joudumme pohtimaan missä palvelut tuotetaan.   Me Vihreät olemme  linjanneet  terveysasemista: oikeudenmukaista on se, että ne joilla olisi pääterveysasemalle kymmeniä kilometrejä , saavat palvelun läheltä, omalta kirkonkylältä. Sen sijaan kaupungin keskustassa asuvien tulisi ymmärtää, että 2-4 kilometrin matkat ovat vielä pieniä ja hallittavissa olevia. Päättäjinä ymmärrämme kyllä , että Ojoisten ja Idänpään asukkaat ovat tästä vihaisia, sillä he menettävät tärkeän lähipalvelun johon ovat tottuneet. Silti, taloustilanteen kiristyessä, on pakko tehdä päätöksiä, jotka supistavat nykyistä palveluverkostoa ja sen on tapahduttava oikeudenmukaisesti.

Peruskoulujen tilaratkaisuissa edessä on samalla tavalla  vaikeita päätöksiä ensi vuonna. Ryhmässämme meistä tuntuu siltä, että Seminaarin koulu on saanut suhteettoman paljon rahaa verrattuna muihin kouluihin. Nyt kuitenkin Tuomelan koulun remontti on aiheellisesti  investoinneissa mukana. Vihreä valtuustoryhmä on linjannut  yleispäteväksi  säännöksi  sen, tehdessämme päätöksiä kouluverkostosta ja – investoinneista  tulisi olla kirkkaana mielessä, että terveelliset ja turvalliset tilat olisivat lähtökohtana ratkaisuja pohdittaessa – samoin tuo edellä mainittu tasa-arvo.  Ongelmana on tähän asti ollut se, että koulutilaratkaisuissa joudutaan olemaan  reaktiivisella linjalla: ltk on saanut pala kerrallaan, koulu kerrallaan päätettäväksi.  Taustoja ei ole  avattu uudelle ltk:lle ja kokonaisuus kärsii.  Nyt odotamme kokonaisvaltaista kouluverkko-ratkaisua  –  syksyllä  ensimmäisiä ehdotuksia onkin jo esitelty ltk:lle – mielestämme oleellista olisi se, että valtuusto pidetään ajan tasalla  ja yhteinen seminaari valtuuston ja Lanula:n kanssa  olisi tärkeä järjestää jo alkuvuodesta.

Varmaa kuitenkin on, että päätöstä tehtäessä niin Myllymäki-kampuksen käytöstä kuin ylä-ja alakoulujen sijainnista, kaikki osapuolet  eivät tule olemaan tyytyväisiä ratkaisuihin.

Lanulan  taloustilannetta  katsottaessa voidaan nyt todeta, että se olisi suurin piirtein tasapainossa tänä vuonna ilman Visamäen päiväkotia.  Tätä tapausta on ollut hämmentävä seurata ja on kysyttävä: eikö kaikilla virkamiehillä ole tietoisuutta kriisitaloudesta, tiukasta taloudenpidosta ja alijäämistä , joista olemme vastuussa? On todella toivottavaa, että ensi vuonna tehtävä talouden tasapainotusohjelma iskostuu meidän kaikkien luottamushenkilöiden ja kaikkien virkamiesten tajuntaan, niin,  ettei kalliita ja hätiköityjä ratkaisuja enää tehdä.

Suuren kiitokset ansaitsee  lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut. Meillä on harvinaista kyllä, saatu lasten huostaanotot laskusuuntaan. Ennaltaehkäisevään työhön on satsattu ja rankenteita muutettu siten, että ongelmaperheiden elämään on voitu tarttua aikaisemmassa vaiheessa kuin ennen. Hienoa, kannustamme jatkamaan tämänkaltaista kehitystyötä..

Iklassa on tehty tärkeää ja arvokasta työtä palvelurakenteen muuttamisessa. Työ ei ole ollut helppoa mutta sen aikaansaannokset alkavat näkyä pikku hiljaa. Kotona tapahtuva hoito on lisääntynyt ja raskaat laitoshoitopaikat ovat vähentyneet. Se on juuri sitä, mitä ihmiset itsekin toivovat eli  kotona tuettua asumista mahdollisimman  pitkään. Hatulassa on osattu tämä tehdä hienosti ja heistä voisi ottaa mallia. Mutta meillä rakennemuutos on ollut raskas ja vaativa prosessi. Kiitos siitä edelliselle IKLA:lle ja toivottavasti uusi ltk näkee tämän linjan jatkumisen tärkeänä. Ikäihmisten toimintakyvyn ylläpito on  avain kaikkeen ja lisäksi tuettua asumista kodeissa sekä kotihoidon kehittämistä edelleen. Palveluseteleistä on viime aikoina puhuttu lanula:ssa mutta keskusteluun tulisi nyt ottaa se vaihtoehto myös ikla:n palveluissa:   pitäisikö palvelusetelit siis  ottaa käyttöön  ikäihmisten palveluasumisessa ja hoivassa? Siellä niillä voisi olla suuri tarve.

Arvopohjassamme on mukana luovuus ja rohkeus.

Voidaan sanoa, että tällä ”kentällä” me olemme petranneet menneinä vuosina merkittävästi – etenkin, kun  vertaan  tilannetta 80-luvulle, jolloin muutin Hml:aan. Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä myönteisiä arvioita kotikaupungistamme ja perusteita tänne muuttamiselle. Niitä ovat olleet mm. ympäristö-, luonto ja kulttuuripalvelut. Hml:ssa on ollut hyvä draivi päällä, hienoa! Nyt suunnitteilla oleva Kantolan tapahtumapuisto on  jatkumo tälle kehitykselle: eli  monipuoliselle ja mahdollistavalle ohjelmatarjonnalle.

Unohtaa ei tietenkään sovi, että  Kantolanniemen ongelmana ovat saastuneet maat. Ennen alueen rakentamista on selvitettävä tarkasti maa-alueen käyttöönottamiseen liittyvät terveydelliset ja ekologiset reunaehdot – sekä niistä aiheutuvat kustannukset. Tämän selvitystyön jälkeen hanke on päätettävissä. Mutta lähtökohtaisesti  Vihreä ryhmä tukee hanketta sillä edellytyksellä, että ed.mainitut ongelmat saadaan ratkaistuksi hyvin ja kohtuuhinnalla. Voidaan sanoa, että Kantolan tapahtumapuisto on oiva esimerkki luovuudesta ja rohkeudesta.

Kulttuurin alalla  olisi aika pohtia kallista  ja lyhytkestoista hanketta  – nimittäin Sibelius-fantasiaa. 40 000 euroa vajaan tunnin esityksestä on paljon.  Vertailun vuoksi nostan esiin  Hml:n  Seudun Taideyhdistyksen, jonka alla toimii monia  yhdistyksiä: mm.  Hml:n Kameraseura, Hml:n mieskuoro, Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vana, Hml:n Taiteilijaseura. Seurat ovat ns. ruohonjuuritason toimijoita ja kattojärjestö saa kaupungilta tukea alle 10 000 euroa vuodessa. Onko rahojen jakaminen kulttuurin alalla oikeassa suhteessa eri tapahtumien ja toimien välillä? Sitä tulisi pohtia vakavasti.

Päämääränä meillä Hml:ssa on  hyvä ympäristö ja kestävä kaupunkisuunnittelu. Se on meille vihreille yksi keskeisimmistä tavoitteista ja päämääristä.  Luonnon monimutoisuden säilymisestä, vesistöjen puhtaudesta ja ekologisesta rakentamisesta ei tule tinkiä taloudellisen taantuman aikana – eikä myöskään kasvun ja uudisrakentamisen huumassa, sitten, kun sen aika on ovella.

Meille tulee tänne valtuustoon piakkoin päätettäväksi ympäristöohjelma. Siitä toivottavasti käy ilmi se tosiasia, että ennaltaehkäisevä ympäristönsuojelu on Hml:ssa olemattoman vähäistä. Ympäristöpuolen työ on painottunut pelkkiin lupa-ja valvontatehtäviin. Strategian tavoitteena oleva kestävä elämäntapa edellyttäisi asukkaille suunnattua neuvontaa, ohjausta ja kaiken ikäisten ympäristökasvatusta. Hyvä kuitenkin on, että saamme pian ympäristösuojeluohjelman päätettäväksi, mutta sen valmistelussa on ollut vain pieni porukka. Se ei ole sellaista  asukaslähtöistä suunnnittelua, jonka olemme nimenneet yhdeksi arvoksemme.

Lopuksi: ansaitsemme kiitoksen kaukaa viisaasti ja vastuullisesti laaditusta henkilöstöohjelmasta. Kuntaliitoksen johdosta olemme sopeuttaneet kaupungin henkilöstömäärän pehmeästi ja rakentavasti. Siitä meidän tulee antaa kiitos hyville ja vastuullisille virkamiehille. Päämääränä hyvinvoiva, osaava ja kehityshakuinen henkilöstö on merkittävä ja oleellinen kaupungin kehitystyössä. Se, että meillä on sairauspoissaoloja vähemmän kuin muissa kaupungeissa, kertoo siitä, että olemme oikeilla jäljillä ja päämäärä on saavutettavissa. Hyvä!

Vihreä valtuustoryhmä hyväksyy budjettiesityksen siinä muodossa, kuin kaup.johtaja ja kaupunginhallitus on esittänyt. Mielestämme se on sekä mahdollistava ett vastuullinen. Vastakkainasettelun aika on toivottavasti ohi Hml:ssa. Rakentava , vastuullisia, kriittisiä ja innovatiivisia ratkaisuja etsivä yhteisö on myönteistä energiaa  henkivä yhteisö. Riitelevä ja virheistä näsäviisaasti ilakoiva yhteisö ei. Olemme tienhaarassa:  julkisen sektorin ongelmia ei ole vielä ratkaistu, Hml:llakin edessä on  vielä vaikeista tilanteita. Toivottavasti etsimme ratkaisuja niihin yhdessä myönteisessä ja hyvässä hengessä. Nyt on näytön paikka.


Posted

in

by

Tags: