Kirjoitus julkaistu Kaupunkiuutisissa 6.3.2024

Vain muutos on pysyvää, sanotaan. Kun alakoulujen palveluverkkopäätös saatiin syksyllä pakettiin, seuraava esitys odottikin jo ovella.

Hyvinvointialueen palveluverkkoehdotukset ovat olleet kuntalaisen ja kuntapäättäjän näkökulmasta kylmääviä. Muutoksia täytyy tehdä ja uusia toimintatapoja ottaa käyttöön, se on selvä.

Hyvinvointialueen päättäjiltä vaaditaan kuitenkin nyt viisautta hahmottaa kokonaisuutta ja arvioida vaikutuksia pidemmällä aikajanalla ja muistakin kuin lyhyen ajan talousnäkökulmista katsottuna.

Kylmäävää on myös ollut lehdestä lukea alle 15-vuotiaiden tekemien ryöstöjen ja pahoinpitelyrikosten määrän voimakkaasta kasvusta Hämeenlinnassa viime vuonna. Rikollisuus liittyy nuorten lisääntyvään pahoinvointiin, sanoo poliisi.

Teknilliset miehet ja hoivaavat naiset -roolit ovat tiukassa.

Kouluterveyskyselyn tulokset syksyllä kertoivat samaa tarinaa. Suurimmalla osalla lapsista ja nuorista on asiat hyvällä tolalla, mutta yläkouluikäisten poikien kokemus osallisuudesta on selvästi vähentynyt.

Kymmenesosa yläkoulun ja toisen asteen nuorista ei tunne kuuluvansa ryhmään, ei koe elämäänsä merkitykselliseksi, ei koe pystyvänsä tavoittelemaan itselleen tärkeitä asioita tai vaikuttamaan elämänsä kulkuun. Surullista.

Piipahdin toissa viikolla Turuntien Ohjaamon Avointen ovien kahvin- ja pullantuoksuisessa päivässä. Upea paikka nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen.

Apua on verkoston kautta saatavilla laajalla skaalalla, on sitten kyse terveydestä, talousongelmista, asumisen pulmista, päihteiden käytöstä, tai tarpeesta olkapäälle. Tarpeellinen Walk in -keskusteluapu myös 7–9- luokkaisille on käynnistymässä kirjaston tiloissa.

Tälläiselle palvelulle tulee aina olemaan oma tärkeä paikkansa. Poliisin viittaamien nuorten kohdalla voidaan kuitenkin pohtia, olisivatko asiat voineet mennä parempaan suuntaan, mikäli heistä olisi pystytty ottamaan koppia enemmän jo alakoulussa tai varhaiskasvatuksessa.

Kevään yhteishaku käy kuumimmillaan. Nuori tekee usein valinnat sen mukaan, missä on hyvä.

Millaiset työtehtävät ja työpaikat tulevaisuudessa kiinnostaa, sitäkin on hyvä pohtia. Suomi on epäilemättä monilla mittareilla tasa-arvon mallimaa, mutta silti meillä on edelleen erittäin sukupuolieriytyneet koulutusalat ja työmarkkinat.

Teknilliset miehet ja hoivaavat naiset -roolit ovat tiukassa. Rohkaiskaa nuorianne menemään kohti omia kiinnostuksiaan.

Kirjoittaja on valtuutettu (vihr.), Hämeenlinna