Hämeenlinnan lähiluontoa täytyy suojella – Luonto, puhtaat vedet ja vehreät asuinalueet tekevät kaupungista vetovoimaisen

Ilman hyvinvoivaa luontoa ja maapalloa ei ole hyvinvoivia ihmisiä. Siksi meidän täytyy torjua luontokatoa ja ilmastokriisiä pitämällä huolta lähiluonnostamme, vähentämällä päästöjä ja viherryttämällä jo rakennettuja ympäristöjä.

Samalla teemme ihmisten arjesta parempaa ja kestävää sekä saisimme mittavia terveydellisiä ja taloudellisia hyötyjä.

Luonto on meille suomalaisille rakas, ja siitä on voitava nauttia koko Hämeenlinnassa – myös keskustassa.

Yhtenäiset, toisiinsa kytkeytyvät viheralueet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kannalta.

Lähimetsät, puistot ja virkistysalueet luovat viihtyisää asuinympäristöä sekä tukevat ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Monimuotoinen luonto, puhtaat vedet ja vehreät asuinalueet tekevät Hämeenlinnasta vetovoimaisen ja pitovoimaisen paikan asua.

Viherryttämällä jo rakennettua ympäristöä pystymme sopeutumaan paremmin ilmastokriisin seurauksiin, kuten helteisiin ja tulviin. Hyvinvointia ammennetaan myös lähiluonnosta ja liikkumaan kannustavasta ympäristöstä.

Hämeenlinnan keskustaa ja taajamia tulee kehittää kompakteina kokonaisuuksina, joissa periaatteena on tiiviys ja saavutettavuus, jotta ihmisen aiheuttamat negatiiviset ympäristövaikutukset eivät kasva.

Palveluiden, vapaa-ajanviettopaikkojen ja virkistysalueiden tulee olla helposti saavutettavissa pyöräillen, kävellen tai joukkoliikenteellä.

Tiivistyvässä Hämeenlinnan keskustassa tulee varmistaa tila myös kaupunkiluonnolle ja arvokkaat viheralueet suojella.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tänä vuonna tehdyssä selvityksessä kävi ilmi, että lähiluonnolla on huomattavia positiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia.

Luonnossa oleilun on todettu edistävän muun muassa mielenterveyttä, torjuvan 2-tyypin diabetesta ja altistavan hyville mikrobeille.

Suurin hyöty saadaan juuri lähiluonnosta, sillä vietämme suurimman osan ajastamme asuinalueillamme ja työpaikoillamme. Lisäksi terveyden edistämisestä seuraa merkittäviä säästöjä terveydenhuollon kustannuksissa.

Mielekäs liikuntaharrastus tai säännöllinen kuntoilu luo perustaa hyvinvoinnille.

Hyvinvointia ammennetaan myös lähiluonnosta ja liikkumaan kannustavasta ympäristöstä. Hämeenlinnassa tuleekin olla tarjolla lähivirkistysalueita, luonnonmetsiä ja rakentamattomia rantoja.

Aktiiviseen ja itsenäiseen liikkumiseen, kuten kävelyyn ja pyöräilyyn, tulee kannustaa myös hyvällä kaupunkisuunnittelulla.

Kaupunkisuunnittelussa on varmistettava esteettömyys ja saavutettavuus, jotta jokaisella on mahdollisuus luonnossa liikkumiseen.

Nyt kun hallitus leikkaa ympäristönsuojelusta ja vitkastelee ilmastotoimissa, kaupunkien vastuu ekologisesta kestävyydestä korostuu.

Kaupungeissa me voimme näyttää suuntaa ja toimia esimerkkinä. Lähiluonto, kestävä kaupunkisuunnittelu ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.

Julkaistu Hämeen Sanomissa 22.12.2024

Kirjoittajista Anton Satamo on Hämeenlinnan vihreiden puheenjohtaja vuodelle 2025 sekä Hämeen tieteen ja teknologian vihreiden hallituksen jäsen. Satu Kuusi on Hämeenlinnan vihreiden hallituksen jäsen.


Posted

in

by

Tags: