Hämeenlinnan Vihreiden kannanotto keskustan kehittämiseen

Hämeenlinnan Vihreät: Keskustasta on kehitettävä rohkeasti tiivis, asukaslähtöinen ja kaupunkimainen kokonaisuus.

 

Hämeenlinnan keskustan kehittämisessä on pidettävä mielessä laajempi kokonaisuus ja katsottava riittävän kauaksi tulevaisuuteen.

Maltillisimpien visioidenkin mukaan keskustan asukasluku tulee kasvamaan seuraavina vuosikymmeninä. Väkimäärän lisäys tulee olemaan merkittävä, arviolta kolmesta tuhannesta peräti seitsemään tuhanteen. Vihreät kannattavat lämpimästi keskustan asukasluvun kasvattamista, mutta painottavat että tämä väkimäärä edellyttää väistämättä ajattelutavan muutosta liikennejärjestelyjen osalta. Tuleva väkimäärä ei yksinkertaisesti sovi liikkumaan yksityisautoilla keskustaan, joka on rakennettu kapealle niemelle 1700-luvun lopun ruutuasemakaavan pohjalle.

 

Hämeenlinnan onkin syytä hylätä kestämätön ajatus keskustan kehittämisestä yksityisautojen ehdoilla ja nostettava suunnittelun lähtökohdaksi ihminen. Liikkumisen tulevaisuus tulee olemaan monimuotoinen kokonaisuus, missä kävely, pyöräily, julkinen liikenne ja yhteiskäyttöautot tulevat kaikki näyttelemään entistä suurempaa roolia. Kevyen ja julkisen liikenteen tarpeet onkin otettava vakavissaan ja niihin on investoitava. Muut kasvavat kaupungit ovat jo näyttäneet tässä esimerkkiä, viimeksi Tampere rohkealla raitiovaunupäätöksellään.

 

Historiatietoisuus on Hämeenlinnassa voimavara, mutta on myös hyväksyttävä että ajat muuttuvat. Yksityisautoilua ei pidä demonisoida ja pitkän matkan takaa töihin autolla tulevien tarpeet pitää huomioida, mutta autolla ei tarvitse päästä aivan liikkeen eteen. Myöskään maksuton pysäköinti tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä ei ole tätä päivää. Kumpikin kuuluu aikakauteen, jolloin sekä asukkaita että autoja oli kaupungeissa vähemmän kuin nykyisin.

 

Vihreät suhtautuvatkin kielteisesti ajatukseen toriparkista ja kannattavat sen sijaan pysäköintitilojen sijoittamista keskustan reunoille. Rajallinen liikennöintitila ydinkaupungissa on varattava ensisijaisesti julkiselle liikenteelle ja liiketoiminnan logistiikalle. Kaupunkipyöräilyn edellytyksiä Vihreät haluava kehittää. Tämä voidaan toteuttaa tehokkaasti luomalla yhtenäiset pyörätiet keskustan läpi, erottamalla pyöräily- ja jalankulkuväyliä toisistaan, sekä rakentamalla yksisuuntaiset pyöräilyväylät sinne missä mahdollista.

 

Vihreässä visiossa viihtyisä ja mielenkiintoinen keskusta houkuttelee uusia lapsiperheitä asumaan hyvien julkisten liikenneyhteyksien lähelle. Kävellen ja pyörällä pääsee helposti ja turvallisesti liikkumaan myös lähistön virkistysalueille. Kaikille yhteiset rannat ja mielenkiintoinen toriympäristö monipuolisine palveluntarjontoineen pitävät keskustan elävänä ja luovat edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle.


Posted

in

by

Tags: