Kummallisia vastaväitteitä tasa-arvoiseen avioliittolakiin

Mielipidekirjoitus lähetetty Hämeen Sanomiin 26.11.2014.
Julkaistu toimituksen hieman muokkaamana 28.11.2014

Eduskunta äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista perjantaina ja mediat täyttyvät mitä kummallisimmista vasta-argumenteista.

Tapio Vähäkangas näkee natsipropagandan keinoja siinä, kuinka avioliiton käsitettä yritetään muuttaa. Eduskuntakaan ei tätä hänen mukaansa saa tehdä.

Ei se teekään. Avioliiton käsite on jo kansan enemmistön mielestä laajentunut miehen ja naisen sopimuksesta kahden ihmisen sopimukseksi. Hyväksyessään uuden lain eduskunta siirtää tämän kansan tahdon lakiin.

Avioliiton käsite ei ole mikään Raamatun ajoista samana pysynyt monoliitti, jota nyt on lähdetty kaatamaan. Ajatus miehen ja naisen tasavertaisesta liitosta on modernin ajan luomus, ei sen vanhempi. Avioliiton käsite muuttuu, niin kuin kaikki muutkin yhteiskunnalliset käsitteet. Kuten perhe. Tai yhteiskunnan määritelmä itsessään.

Pekka Rahkila puolestaan pelkää, että lakimuutoksen myötä perinteisen avioliiton kannattajista tulee lain rikkojia. Miksi ihmeessä tulisi? Nainen ja mies saavat uudenkin lain aikana mennä Suomessa naimisiin. Ja kasvattaa lapsia.

Avioliitto-sana halutaan säilyttää kuvaamaan miehen ja naisen liittoa ja tilalle tarjotaan milloin mitäkin: homoliitto, lesboliitto, seksiliitto, rekisteröity parisuhde. Tällä logiikalla miehen ja naisen liitto on sitten heteroliitto.

Tasa-arvon merkitystä ei kai kukaan enää kiellä. On aika ulottaa se myös avioliittoon niin, että avioliitosta tulee yhteiskunnan tunnustama, kahden aikuisen ihmisen liitto sukupuolista riippumatta.

Teppo Heiskanen

eduskuntavaaliehdokas (vihr)


Posted

in

by

Tags: