Energiapolitiikassa on keskusteltava todellisista vaihtoehdoista

Kirjoitus lähetetty Hämeen Sanomiin 20.8.2015 vastineena edellisen päivän pääkirjoitukseen.

 

”Hämeen Sanomien pääkirjoitus 19.8. nostaa esiin tulevat ydinvoimapäätökset otsikolla ”Vihreillä edessä päätösten syksy”.

Kuten kirjoituksessa todetaan, vihreillä on asiaan selkeä ja suora vastaus: uutta ydinvoimaa ei pidä rakentaa. Päätösten syksy on siis edessä kaikilla muilla puolueilla. Todennäköisesti kaikkien paitsi
vihreiden rivit jakautuvat asiassa.

Pääkirjoituksen mukaan ”vihreiden vaihtoehto eli suursatsaukset kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ei vain näytä tässä taloustilanteessa realistiselta.” Juuri nyt se on realismia parhaimmillaan, kun ydinvoimakysymyksestä on tullut myös turvallisuuspoliittinen ongelma.

Ei ole uskottavaa olla huolissaan tuontienergiasta Venäjältä ja sen vaihtoehdoksi tarjota ydinvoimalaa, jonka pääomistaja on venäläinen valtionyhtiö.

Nyt, kun työpaikat vähenevät usealla sektorilla, on syytä korostaa pysyvien, hajautettujen ja ekologisten työpaikkojen merkitystä. Niitä syntyisi tuhansia juuri kotimaisen uusiutuvan energian sekä muille puhtaan teknologian aloille.

Omiin puhtaisiin energialähteisiin kuten bionenergiaan panostaminen tukee energia-alan huoltovarmuutta kriisiaikoina. Suomi on jo nyt cleantech-kehityksen kärkimaita ja alaa pitää tukea nykyistä enemmän.

Kapeasta ydinvoimaväittelystä pitäisikin nyt päästä laajempaan keskusteluun todellisista vaihtoehdoista.

Teppo Heiskanen (vihr)
kansanedustajaehdokas

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr)
kansanedustajaehdokas”


Posted

in

by

Tags: