Valtuustokauden aloitus untuvikon silmin – Veera Jussila

Huhtikuun vaalien vaalivalvojaisten piti olla ihan vain yhteinen ilta rankan vaalityön jälkeen. Olin lievästi sanottuna hämmästynyt ja häkeltynyt vaali-illan lähentyessä loppua. Minäkö muka valtuustoon?! Työ valtuustossa olisi toki mielenkiintoinen, ja parin päivän taivastelun jälkeen otin hommat tosissani ja innoissani vastaan. Vaikka en osaa vieläkään kutsua itseäni valtuutetuksi, olen päässyt tiellä kuitenkin jo hyvään alkuun. Kiitos kuuluu koko vihreälle tiimillemme!

Kesäkuun ensimmäinen valtuuston kokous sujui vielä seuratessa ja aistiessa tunnelmaa. Miten valtuustossa puhutaan, miten asioita seurataan, mistä näkee puhumisjärjestyksen, voiko naapurille kuiskia kesken kokouksen, ehtiikö vielä vessaan, mitä nappeja painellaan, miltä tuoli tuntuu, ja kuinka kiiltävästi se oma nimi kiilteleekään keskellä istuntosalia. Lapsi on ymmärtänyt asian jopa paremmin kuin minä, ja kuusivuotiaan sanoin Raatihuoneelta löytyy nyt äidin nimikoitu työpöytä.

Syksyn ensimmäiseen valtuuston kokoukseen 11. syyskuuta oli siis jo helppo valmistautua. Osasin lukea esityslistalta mahdolliset keskustelua herättävät aiheet jo ennakkoon, vaikka toki yllätyksiä tulee näköjään aina kokouksissa. Tällä kertaa syksyn ensimmäisellä esityslistalla oli paljon kohtia, joihin valtuustolla ei ollut mitään päätösvaltaa, mutta puheoikeutta se ei toki estä. Ja vuoroja käytettiinkin paljon, nimenomaan juuri sellaisissa kohdissa, joista selkeää päätöstä ei kuitenkaan syntynyt.

Ennen valtuuston kokousta olimme istuneet jo monta tuntia salissa kuuntelemassa ajankohtaisia aiheita maankäytöstä. Meille kerrottiin kaupungin teknisestä toimesta, kaavoituksesta ja nyt kesken olevista kaavoitusasioista. Niitä onkin vireillä monta, ja kaupunkilaisten tunteet ovat pinnassa kun päästään puhumaan kunnolla Asemanrannasta, Engelinrannasta, Paasikiventien mahdollisesta jatkeesta ja kenties jopa uudesta sairaalan sijainnista.

Näitä kaikkia asioita oltiin siis käyty läpi jo ennen valtuuston kokousta. Keskustelu oikein purskahti käyntiin, kun päästiin puhumaan Engelinrannan asemakaavan valituspäätöksestä. Kohta oli vain tiedoksi valtuustolle, mutta illan ratoksi se kirvoitti kuitenkin hersyvän keskustelun. Kuuntelin sitä mielenkiinnolla, ja valtuusto esitti hyviä puheita monestakin näkökulmasta.

Ennen kokousta olin jo etukäteen muotoillut omat kommenttini koskien välitilinpäätöstä. Ennen kohdan käsittelyä en kuitenkaan ollut varma kannattaako minun vielä puhua ollenkaan, mutta kohdan käsittelyn edetessä keräsin rohkeuteni ja pyysin myös ensimmäisen puheenvuoroni. Kiitin kaupungin johtoa, henkilökuntaa ja esimiehiä panostuksista työhyvinvointiin, ja uuden Toivu Työssä -mallin kehittämisestä. Malli on viidessä kuukaudessa vähentänyt sairauspoissaoloja yli 10 %, ja poissaolopäivät ovat olleet senkin jälkeen laskussa. Mallista on siis ollut selkeää hyötyä, ja se antaa osviittaa siitä kuinka työhyvinvointiin panostaminen tuo myös selkeitä säästöjä. Kiitos kuuluu siis kaikille!

Kokouksessa todettiin myös SDP:n valtuustoaloite käsitellyksi, jonka myötä Hämeenlinnan kaupunki panostaa entistä enemmän kaatumisien ennaltaehkäisyyn ja torjumiseen. Liukuesteitä aletaan jakaa influenssarokotusten yhteydessä, ja toivottavasti myös tämä saa aikaan säästöjä tulevina liukkaina talvina.

Valtuusto toivotti työhön mukaan myös nuorisovaltuutetut. Tervetuloa heille valtuustoon ja lautakuntiin! Työ jatkuukin seuraavaksi lautakunnissa ja valtuuston seminaareissa. Budjettikausi lähestyy huimaa vauhtia, ja työt sen eteen on aloitettu jo keväällä. Meille työ näkyy lautakunnissa jo selkeinä budjettikeskusteluina, iltakouluina ja myös esityslistoilla. Kun lautakunta on päättänyt omat esityksensä, siirtyvät ne sen jälkeen marraskuussa valtuuston päätettäviksi. Siitä keskustelusta odotankin mielenkiintoista, pitkää ja paikoin varmasti myös rönsyilevää.

Onneksi valtuustossa kuuluu välillä myös naurua, näkee hymyjä ja pilkahduksia yhteishengestä. Ne ovatkin hyvä virtalähde tulevaan kauteen.

Veera Jussila
Hämeenlinnan vihreä valtuutettu
Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan jäsen
www.mehukekkerit.net
Facebook: @veerajussilahameenlinna
Twitter ja Instagram: @mehukekkerit


Posted

in

,

by