Kirsi Ojansuu-Kaunisto: Budjettia 2018 tehtiin kaupunginhallituksessa hyvässä hengessä

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Kevään kunnallisvaalien hyvä hedelmä on näkynyt viimeisen kuukauden aikana Hämeenlinnan kaupunginhallituksen vaativassa prosessissa, talousarvion 2018 valmistelussa. Tunnelma on ollut nimittäin hyvä ja rakentava!

Valmistelutyö on ollut salaista tämän viikon tiistaihin (31.10.) asti, jolloin julkaistiin kaupunginhallituksen maanantaina 30.10. hyväksymä budjetti.

Vihreiden kunnallisvaalien linjaukset olivat pohjana sille työlle, jota teimme omassa valtuustoryhmässämme, kun käsittelimme kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan pohjaesitystä ensi vuoden talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi.

Meille ohjenuorana oli huolen pitäminen kaikista vähätuloisimmista, matalan kynnyksen terveyspalveluista, kestävän kehityksen mukaisista linjauksista liikenteen ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Perusterveydenhuollon asiakasmaksuja ei ole viisasta korottaa

Kiistanalaista Hämeenlinnassa on nyt ollut asiakasmaksujen korotukset terveyspalveluissa. Tein kaupunginhallituksessa maanantaina esityksen, että perusterveydenhuollon maksuja ei koroteta. Tämä on keskeistä sekä asukkaiden lähipalveluiden että ennaltaehkäisevän työn vuoksi. Perusterveydenhuolto on matalan kynnyksen palvelua. Esitin, että tämä 390 000 euroa, joka olisi saatu korotuksesta, katetaan sosiaali- ja terveyslautakunnan hankinnoista. Äänestysten jälkeen tämä esitykseni voitti kaupunginjohtajan pohjaesityksen, jossa olisi nostettu näitä maksuja. Esitystäni tukivat demarit ja perussuomalaisten edustaja Lulu Ranne.

Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot selvitetään

Varhaiskasvatuksessa en kannattanut selvitystä ryhmäkokojen kasvattamisesta. Kritisoin sitä ja sanoin, ettei se ole viisasta eikä kannatettavaa. Myös muista ryhmistä tuli kritiikkiä ja lopulta yksimielisesti kaupunginhallitus kirjasi selvitettäväksi ryhmäkoot. Mielestäni se on hyvä. Näin saamme tietoa varhaiskasvatuksen ryhmien koosta kaikista Hämeenlinnassa toimivista yksiköistä: minkä kokoisia ne ovat ja millaisia vaikutuksia ryhmäkoolla on.

Vihreät esittää lisärahaa pyöräilyyn

Pyöräilyn edistäminen liittyy sekä kestävään kehitykseen että ihmisten hyvinvointiin. Me vihreät olemme pitäneet tätä keskeisenä henkilöautoiluun ja pysäköintiasioihin keskittyneessä Hämeenlinnassa. Tein esityksen, että kaupunkirakennelautakunnan investoinneissa lisättäisiin 200 000 euroa kaupunginjohtaja Kenakkalan pohjaesityksen mukaiseen 250 000 euroon, jolla rakennetaan mm. Papinniityntielle pyörätie. Me vihreät esitämme, että vuonna 2018 olisi käytettävissä yhteensä 450 000 euroa pyöräteiden rakentamiseen, etenkin keskikaupungin alueella.

Tämän lisärahan 200 000 euroa ottaisimme Pysäköintiyhtiön avustuksesta, joka on juuri tuon esittämän summan suuruinen. Pysäköinti Oy:n on mielestämme sopeutettava toimintansa tulojen vähenemiseen eikä sen toimintaa tule tekohengittää 200 000 euron avustuksella. Tätä esitystäni ei kannattanut kukaan kaupunginhallituksessa. No, se on edessä maanantaina 13.11. klo 13 alkavassa Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa, jossa me vihreät tulemme esittämään sitä.

Hämeenlinna mukaan kuntien energiatehokkuussopimukseen?

Samoin vihreä valtuustoryhmä tulee esittämään valtuuston kokouksessa, että nykyistä konkreettisemmin edistämme rakennuksissa energiatehokkuuden parantamista. Esitin kaupunginhallituksessa, että kaupunkirakennelautakunnan Resurssiviisas kaupunki -tavoitteissa sanotaan sanottaisiin konkreettisesti se, että kaupunkikonsernin kiinteistöjen energiatehokkuus paranee ja sille mittariksi Hämeenlinna liittyy liittyisi kuntien energiatehokkuussopimukseen. Tämä ei saanut kannatusta, mutta se ei lannista meitä.

Kiitokset kaupunkilaisille

Olen syvästi kiitollinen ihanalle valtuustoryhmällemme, jolta olen saanut tukea, apua ja kannustusta tässä vaativassa budjettiprosessissa.

Kaunis kiitos myös kaikille kaupunkilaisille, jotka annoitte tukenne meille kevään kunnallisvaaleissa! Ilman teitä me emme olisi Hämeenlinnan kolmanneksi suurin puolue ja meillä ei olisi tätä painavaa paikkaa kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana. Minä saan toimia tässä tehtävässä nyt ensimmäiset kaksi vuotta ja olen siitä iloinen ja kiitollinen.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


Posted

in

,

by

Tags: