Hämeenlinnan vihreät ei kannata Karanojan lämpölaitosta

Karanojan jätteenkäsittelyalueelle on suunnitteilla laajennus ja kestopuun polttoon perustuvan lämpövoimalan rakentaminen. Hankkeella on valtakunnallista merkitystä kestopuun jätehuollon parantamiseksi. Samalla tuotettaisiin noin neljännes Hämeenlinnan tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Hämeenlinnan Vihreät ry ei kannata hankkeen toteuttamista suunnitellulla tavalla siihen liittyvien mahdollisten terveysriskien ja ympäristövaikutusten takia.

Ei enempää arseenia

Kestopuunpoltossa vapautuva arseeni on syöpävaarallinen aine, jonka pitoisuus on Hämeenlinnan maaperässä ja pohjavedessä tavallista korkeampi. Polttolaitoksesta tulisi arseenipäästöjä ilmaan ja veteen. Alueen ihmisten mahdollista kokonaisaltistusta arseenille ei pidä lisätä. Poltettavan jätteen seassa tulisi olemaan myös purkujätettä ja kreosiittipitoista jätepuuta, joiden poltosta voi aiheutua dioksiinipitoisia päästöjä ilmaan ja sitä myötä luontoon ja ravintoketjuihin. Dioksiinit voivat aiheuttaa kehityshäiriöitä ja häiritä immuunijärjestelmää. Hankkeen YVA:ssa päästöt normaalioloissa arvioidaan olevan alle raja- ja ohje-arvojen. Poikkeustilanteiden päästöt on arvioitu YVA:ssa puutteellisesti, vain kuvaillen ei mallintaen.

Hankealueella asuu ilveksiä

Karanojan jätteenkäsittelyalue sijaitsee virkistysalueen vieressä ja lähellä luonnonsuojelualuetta. Hankealue kuvataan hankkeen YVA-selostuksessa pääosin hoidetuksi talousmetsäksi, jossa ei ole luontoarvoja. Osa hankealueesta on kuitenkin vanhahkoa korpea, jolla on paikallista merkitystä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Alue on suorassa yhteydessä suurempaan metsäalueeseen. Suunnitellulla hankealueella asuu mm. Hämeen maakuntaeläin ilves. Lisäksi alueen eteläreunassa on lähde, joka tuhoutuisi hankkeen vaikutuksesta. Sen tuhoamiseen tarvitaan poikkeuslupa, jota hakijoilla on tarkoitus hakea.

Asukkaita ei ole kuultu tarpeeksi

Hankkeen suunnittelu on jo pitkällä. Lausuntoaika YVA-selostuksesta on käynnissä 10.1.2018 asti. Hankkeen suunnitteluprosessissa on järjestetty kuulemisia ja vuorovaikutusta asukkaiden kanssa lain edellyttämällä tasolla. Alueen asukkaat kuitenkin kokevat, ettei heille ole tiedotettu hankkeesta riittävästi eikä heitä ole kuultu. Selvästikään lain edellyttämä taso ei riitä.

Julkishallinnollisten yritysten noudatettava huolellista vastuuta

Hämeenlinnan Vihreiden mielestä julkishallinnollisen yrityksen pitäisi noudattaa erityistä sosiaalista ja ympäristöllistä vastuullisuutta, mikä tarkoittaa lainsäädännön vaatimusten ylittämistä. Toinen hankkeen hakijoista on Kiertokapula Oy, joka on 12 kunnan omistama jätehuoltoyritys. Yksi omistajista on Hämeenlinnan kaupunki. Kaupungin omistajaohjauksessa on selvästikin parannettavaa. Hämeenlinnan Vihreät haluavat kehittää Hämeenlinnaa vastuullisen ja kestävän elämäntavan kaupungiksi.

Lopuksi vetoamme teihin, hyvät ihmiset, älkää ostako kestopuuta! Kestopuun hävittämiseksi ei ole olemassa hyviä vaihtoehtoja.

Hämeenlinnan Vihreät ry:n puolesta
Merja Saarinen, puheenjohtaja


Posted

in

by

Tags: