Ongelmat eivät johdu maahanmuuttajista

Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomissa 26.1.2015

Marjatta Astrénin mielestä yksittäiset valtiot eivät voi ratkaista maahanmuuton ongelmia (HäSa 22.1) .

Eivät voikaan. Siirtolaisuus, pakolaisuus ja muut väestöliikkeet ovat maailmanlaajuisia ilmiöitä, joiden haasteita ja mahdollisuuksia on käsiteltävä yhdessä. Ongelmia ei ratkaise se, että Suomi tai muu yksittäinen maa sulkee rajansa ja eristäytyy.

Alkuperäinen keskusteluhan koski radikalismin torjumista. Nyt on siirrytty pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen ja sen rahoittamiseen.

Ulkomaiden kansalaisia on Suomessa noin 3,8 prosenttia väestöstä. Hyvinvointivaltion ongelmat eivät johdu heistä vaan monista samanaikaisesti vaikuttavista asioista kuten väestön ikääntymisestä, vanhentuneista palvelurakenteista, globaalista kilpailusta ja pitkäaikaisesta talouden takkuamisesta. Nämä ongelmat meillä olisi, vaikka Suomessa ei olisi ainuttakaan maahanmuuttajaa.

Suomi ei myöskään ole seurannut Ruotsia maahanmuuttopolitiikassa vaan valinnut hyvin tiukan linjan. Ruotsin verrattain hyvää talouskehitystä tarkastellessa on hyvä muistaa, että sitä on rakentanut myös merkittävä maahanmuuttajaväestö.

Hyvinvointivaltio säilyy, jos kykenemme todellisiin uudistuksiin: esimerkiksi tukijärjestelmien yksinkertaistamiseen perustulon avulla, erilaisten työurien joustavampaan tukemiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen innovaatioaloille kuten puhtaaseen teknologiaan.

Näihin talkoisiin on tervetullut niin kantasuomalainen kuin maahanmuuttajakin.

 

teppo  Teppo Heiskanen

eduskuntavaaliehdokas (vihr)

 


Posted

in

by

Tags: