Vihreä vuosi valtuustossa, 2017-18

Vihreän valtuustoryhmän koko tuplaantui vuosi sitten kuntavaalivoiton myötä. Myös muita luottamuspaikkoja tuli Vihreille Hämeenlinnassa enemmän kuin koskaan aiemmin. Valtuustokausi vaihtui ensimmäistä kertaa kesäkuun alussa, kun kuntavaalit siirrettiin vaalilain uudistuksen myötä huhtikuulle 2017.

Kausi aloitettiin kesäkuussa edellisen vuoden tilinpäätöksellä, näin myös uudet valtuutetut pääsivät hyvin mukaan kaupungin toimintaan. Samaan aikaan otimme vastaan Uusi Hämeenlinna -organisaation, joka merkitsi muutosta niin lautakuntien rakenteissa kuin kaupungin hallinnossakin. Organisaatiomuutos tehtiin sote- ja maakuntauudistustukseen varautuen.

Ennaltaehkäisevät palvelut, luonnon monimuotoisuus, asukkaiden hyvinvointi

Kesän kokoustauon jälkeen työ jatkui syksyllä vuoden 2018 budjettia suunnitellessa. Vihreä valtuustoryhmä tarttui toimeen tarmokkaasti niin lautakunnissa kuin kaupunginhallituksessakin, ja valmisteltu budjetti tuotiin marraskuun valtuustoon päätettäväksi.

Vihreä valtuustoryhmä panosti budjettineuvotteluissa ennaltaehkäiseviin palveluihin, luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen, asukkaiden hyvinvointiin ja ilmastosopimuksen linjauksiin. Syksyn kovimmat väännöt käytiin perusterveydenhuollon asiakasmaksuista ja varhaiskasvatuksen ryhmäkoosta, ne saatiin pidettyä entisellä tasollaan. Vihreä linja piti läpi koko päätösprosessin budjettineuvotteluissa sovitun mukaisesti.

Aloite lastensuojelun asiakasmäärien rajaamisesta

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa pääpaino oli valtakunnallisen maakunta- ja sote-valmistelun seuraamisessa ja siihen valmistautumisessa. Lastensuojelumenojen kasvuun on vuosien ajan pyritty löytämään toimivia lääkkeitä ja Vihreä valtuustoryhmä teki joulukuussa aloitteen koskien lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärien rajaamista suositusten mukaiseksi. Lautakunta valmisteli kevään aikana esityksen 2019 budjettineuvotteluihin lastensuojelun lisäresursseista.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan alainen toiminta käsittää yli puolet koko kaupungin vuosibudjetista ja uuden lautakuntarakenteen hahmottamiseen on käytetty paljon aikaa ja energiaa sen ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattaminen saatiin estettyä

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan alaisuudessa suurin voitto oli varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pitäminen ennallaan. Hämeenlinnassa käynnistyi vihdoin Vihreiden jo pitkään esittämä Ohjaamo, jossa nuoret huomioidaan yksilöllisesti. Ohjaamossa nuori saa paljon eri toimijoiden apua samasta paikasta. Ohjaamon käyntimäärät ovat olleet hienossa kasvussa tammikuussa tapahtuneen avaamisen jälkeen.

Lisäksi hyväksyttiin pääkirjaston peruskorjaus, puolustettiin Jukolan kirjastopalveluja ja puollettiin kulttuuripäällikön virkaa. Olemme halunneet päätöksissä korostaa lasten ja nuorten kuulemista, heille suunnattua kulttuuria ja tapahtumia, sekä kaikissa päätöksissä huomioineet myös pyöräilyn edistämisen kaupungissa.

Pyöräilyn edistäminen jatkuu

Kaupunkirakennelautakunnassa Vihreä työ näkyi kaupungin elinvoiman kehittäjänä, luontoa kunnioittaen. Yhtenä isona työnä on suunniteltu keskustan pääpyöräilyreittejä, ja työ pyöräilyn edistämisohjelman parissa jatkuu tarmokkaasti.

Palveluverkkouudistuksessa kannatettiin kahden lukion mallia

Alkuvuoden 2018 suurin yksittäinen kokonaisuus kaupungin päätöksenteossa oli palveluverkkouudistus. Vihreälle valtuustoryhmälle tärkeimpiä arvoja on pitää yllä monipuolista koulu- ja päiväkotiverkkoa, lähellä ja helposti saavutettavissa. Kaikkiin kaupungin palvelupisteisiin pitää päästä helposti julkisella liikenteellä sekä pyöräillen ja kävellen.

Vihreä valtuustoryhmä päätyi puoltamaan kahden lukion mallia, ja puolusti pienten päiväkotien ja koulujen merkitystä alueensa asukkaille ja elinvoimalle.

Kuluneen valtuustovuoden aikana Hämeenlinnan Vihreä valtuustoryhmä teki kolme valtuustoaloitetta:

• Asiakasmitoitus Hämeenlinnan lastensuojelun sosiaalityöhön
• Sisäilman laatua parantavat ilmanvaihdon käytännöt palveluverkon rakennuksiin
• Koululaisten lukudiplomin kehittäminen.

Valtuustoryhmä kiittää lämpimästi kaikkia äänestäjiämme ja kaupunkilaisia kannanotoistanne sekä toiminnasta vihreämmän Hämeenlinnan puolesta. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan!

Vihreän valtuustoryhmän valtuutetut:

Mirka Soinikoski (valtuustoryhmän pj.)
Kirsi Ojansuu-Kaunisto (kaupunginhallitus)
Andrei Sergejeff (kaupunkirakennelautakunta)
Airi Raitaranta (sosiaali- ja terveyslautakunta)
Veera Jussila (sivistys- ja hyvinvointilautakunta)
Päivi Sieppi

ja varavaltuutetut:

Outi Bottas (sosiaali- ja terveyslautakunta, vara)
Marianna Roine (sivistys- ja hyvinvointilautakunta, vara)
Merja Saarinen (tarkastuslautakunta)
Martti Töttölä
Esa Kilpi
Sinikka Kankanen (tarkastuslautakunta, vara)

Vihreiden luottamuspaikat


Posted

in

by

Tags: