Vihreiden ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuustossa 10.6.2019

 

>> Katso puhe YouTubessa

Vuosi 2018 oli jälleen yksi kuumimmista vuosista elomme aikana. Heräsimme vihdoin ilmastonmuutoksen tosiasiaan, ja IPCC:n raportti (Intergovernmental Panel on Climate Change) sai aikaan paljon toimintaa. Hämeenlinnassakin lämmin vuosi näkyi ja tuntui. Saamme jatkossakin varautua sään ääri-ilmiöihin ilmastonmuutoksen edetessä.

Kasvihuonepäästöt ovat edelleen nousussa. Niihin on nyt aika puuttua monestakin eri näkökulmasta. Onneksi tätä vauhdittaa Hiilineutraali Hämeenlinna -työ, joka päätettiin käynnistää vihdoin IPCC:n raportin innoittamana. Odotamme suuresti työn vaikuttavan myös lautakuntien päätöksenteossa.
 
Ympäristötyö näkyi jonkin verran viime vuoden päätöksissä. Hienoin anti oli tietenkin uusi luonnonsuojelualue, eli Sibelius Metsän 97 hehtaaria. Aulanko on selkeästi kaupunkimme elinvoimatekijä, ja on hienoa, että sitä vahvistettiin uudella luonnonsuojelualueella. Saimme myös kouluihin ja päiväkoteihin kasvisruoan rinnalle vegaaniruokaa, selvitimme uusia mahdollisia pyöräteitä ja joukkoliikenteessäkin oli hienoista kasvua. Myös yritykset ottivat aurinkopaneeleita katoilleen, ja uudet lämmitysmuodot huomioitiin esimerkiksi uusitussa uimahallissa ja uuden Asemanrannan asuinalueella.
 
Ohjaamon käynnistyminen ja sen toiminta oli yksi suuri onnistuminen. Sen avulla ja muilla toimilla saimme nuorisotyöttömyyden laskuun. Jokainen rattailta pudonnut nuori ja aikuinenkin on aina arvokas. Niin rahallisesti kuin inhimillisestikin. Heitä ei siis saa edes päästää putoamaan. Panostaminen Ohjaamon työhön ja sitä kautta nuorten tavoittaminen on siis onnistunut. Ja tähän meidän tulee panostaa jatkossakin. Kuinka saamme puhuteltua nuoria heidän omalla kielellään jo mahdollisimman aikaisin ilman, että edes vaaraa putoamisesta tulee? Jokainen nuori ansaitsee edes yhden välittävän aikuisen.
 
Vihreä valtuustoryhmämme onkin systemaattisesti pyytänyt päätöksiin selkeämpää lapsivaikutusten arviointia. Lapsiperheisiin kohdistuva ennaltaehkäisevä työ onkin huomioitu esimerkiksi Lape-kehittämistyössä, Savuttomat vauvat -kampanjassa ja varhaiskasvatuksen kehittämisessä. Hämeenlinna edelläkävijänä ja lapsiystävällisenä kaupunkina piti myös kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta edellisen hallituksen aikana. Lapsivaikutusten arviointia tehtiin myös laajassa palveluverkkoselvityksessä. Arviointi tulisi kuitenkin ottaa huomioon laajasti eri yhteyksissä ja miettiä, miten mikäkin päätös tulee vaikuttamaan lapsiin ja nuoriin sekä heidän tulevaisuuteensa.
 
Tilanne on yhä monessa mielessä huolestuttava. Kouluissa ja päiväkodeissa on yhä laajasti sisäilmaongelmia, lapsia, nuoria ja työntekijöitä on väistötiloissa ja kaupungin korjausvelka on suuressa kasvussa. Tarvitsemme siis rohkeutta toteuttaa palveluverkkopäätöksen uusia rakennuksia, ja hiilineutraaliohjelman myötä voisimme jopa pohtia, tarvitseeko kaikkien kalusteiden olla uusia, vai mitä voisi kunnostaa, uudistaa tai kierrättää.
 
Lastensuojelukulut ovat olleet taas kasvussa. Tarvitsemmekin uusia ja rohkeita päätöksiä, hyviä malleja muualta ja kokeilunhalua niin meiltä päättäjiltä, asukkailta kuin työntekijöiltäkin. Lastensuojelun menojen kasvuun voidaan parhaimmillaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa. Perheet on nostettava keskiöön, ja autettava heitä vielä enemmän varhaisessa vaiheessa.
 
Vihreä valtuustoryhmämme on puhunut ja puhuu yhä myös oikea-aikaisen tiedottamisen tärkeydestä. Viime vuonna asukastilaisuuksia oli jo mukavasti, mutta väärinymmärryksiä tiedotuksen puutteesta johtuen tuli yhä vastaan. On siis tärkeää muistaa asukkaiden rooli ja heidän tarpeensa. Me jokainen pystymme myös vaikuttamaan kaupunkikuvaan positiivisesti, kun muistamme kertoa ja mainostaa hyviä tapahtumiamme, päätöksiä ja uusia kokeiluja. Hämeenlinna on meidän kaupunkimme, ja me saamme olla siitä ylpeitä. Meidän pitääkin olla.
 
Lienemme kuitenkin kaikki yhtä mieltä siitä, että kaupungin talous on saatava kuntoon. Hyviä tuloksia saadaan investoimalla tulevaisuuteen, ilman juustohöyläleikkauksia. Myös lautakuntien välistä yhteistyötä kaivataan lisää. Sitä kaivataan niin ilmastotyössä, lastensuojelussa, ennaltaehkäisyssä kuin uuden elinvoiman kehittämisessäkin.
 
Tarvitsemme siis lisää rohkeutta. Rohkeuden ja toiminnan malliksi voisikin nostaa Savuttomat vauvat. Innovatiivisella, rohkealla ja silti edullisella panostuksella neuvolan asiantuntijat saivat aikaan perheisiin vaikuttavaa ennaltaehkäisyä. Näitä työntekijöiden, tiimien ja asukkaiden uusia vähän hullultakin kuulostavia ideoita tarvitsemme lisää. Niitä tulee kuunnella, antaa aikaa kokeilulle ja kannustaa toimimaan rohkeasti. Myös päätöksenteossa meidän tulee olla yhtä rohkeita. Yhdessä tehdään kaikille mainio Hämeenlinna

Jatkossa odotamme päätöksiin selkeämmin lapsi- ja ilmastovaikutusten arviointia, sekä rohkeita kokeiluja eri toimialoilla kustannussäästöt huomioiden.
 
Kiitos!

Veera Jussila
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja
Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan jäsen


Posted

in

by

Tags: