Valtuusto 10.10.2019: Hiilineutraali Hämeenlinna ryhmäpuheenvuoro

Valtuuston kokous maanantaina 10.10.2019

Valtuuston kokouksessa oli käsittelyssä Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelmatyö. Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Veera Jussila piti asiasta ryhmäpuheenvuoron.

 

NYT on aika.

On aika tehdä ilmastotekoja NYT, ei ihan kohta, ihan pian tai huomenna. Ei viikon päästä, sitten kun ehditään tai tuntuu parhaimmalta. Vaan NYT on sen aika.

Hiilineutraali Hämeenlinna ohjelmatyö on edennyt mukavassa vauhdissa. Tämä selvitys ja ohjelmaluonnos oli hienoa luettavaa, ja tähän on paneuduttu hyvin. Erityisen hienoa oli myös ohjelmatyön puitteissa järjestetyt asukastilaisuudet ja kyselyt, joita on hyödynnetty vallan mainiosti. 

Kun ohjelmatyö seuraavaksi saapuu lautakuntien käsittelyyn, me Vihreässä valtuustoryhmässä toivomme, että se otetaan myös tosissaan. Hiilineutraali työ ja elämäntapa pitää nimenomaan ottaa mukaan kaikkeen päätöksentekoon. Muuten se on vain yksi tehty selvityspaperi muiden joukossa. Suurimmat vaikutusmahdollisuudet kaupungilla ovat energiankulutuksessa, kaavoituksessa, hankinnoissa, rakentamisessa, liikenteessä ja ruuassa.

 

Välillä kuulemme kyselyjä siitä miksi meidän tulisi tehdä enää mitään. Jos ilmastonmuutosta ei nyt saataisikaan pysäytettyä, eikö kaikkien olisi kuitenkin mukavampi elää hengittäen terveellistä ilmaa, juoden puhdasta vettä ja jatkaen kävelyjä lähimetsissä? Vai haluammeko oikeasti luopua talvistamme tai ihan elettävistä kesistämme? Jos nämä itsestä tuntuvat turhilta, voisimme edes ajatella säästävämme talvet ja neljä vuodenaikaa lapsille tai lapsenlapsillemme. Meidän tehtävämme on nyt.

On myös kysytty, missä on Hiilineutraali-ohjelmatyön ja koko projektin kustannukset. Itse kuitenkin kysyisin, paljonko joudumme maksamaan, jos emme tee mitään? Kuinka paljon olemme valmiita maksamaan lisääntyvistä tulvista, lämpimämmistä talvista, sekä sään rajuista ääri-ilmiöistä? Olemmeko myös valmiita siihen, että eliölajistomme muuttuu? Ilmastonmuutoksen myötä saamme tänne myös sellaisia tuholaisia, joista ei ole aiemmin ollut huolta.

Hiilineutraali-ohjelman noudattaminen vaatii kaupunkia ja sen asukkaita pitkäjänteiseen työhön. Ja meidän tulee aloittaa työ nyt.

Voimme aloittaa liikenteestä ja liikkumisesta, avohakkuiden lopettamisesta kaupungin omissa metsissä ja joukkoliikenteen kehittämisestä. Toisaalta odotamme vielä tekstiilijätteiden kierrätyksen uusia innovaatioita, luovumme pikkuhiljaa öljystä, turpeesta ja kaasusta lämmityskäytössä, mutta samalla meidän tulisi lisätä myös muita uusia ja kestäviä energiamuotoja. Liittyminen kuntien energiatehokkusssopimukseen on yksi hyvä askel, jota me Vihreät olemme peräänkuuluttaneet jo vuosikausia. Nyt lopulta siihen ollaan menossa, ja  se tarkoittaa energiankulutuksen vähentämistä kaupungin rakennuksissa. energiatehokkuusinvestointeihin on vielä tarjolla valtion tukea, ja kun sopimukseen on liitetty, voi tukea myös hakea.

Ohjelmatyössä kuluttamisessa on nostettu esiin ruokahankinnat ja jätteiden käsittely. Kaupungeilla ja Hämeenlinnallakin on iso vastuu ruoan tarjoajana päiväkodeissa, kouluissa ja muissa laitoksissa, ja tähän voimme puuttua nopeastikin. Kasvispohjaisia proteiineja on tarjolla jo paljon, ja niiden määrää aterioilla voidaan lisätä. Voimme myös ostaa sekä taloudellisesti, että omaa maatalouttamme tukien paikallisia tuotteita ja siten puolittaa hiilijalanjälkemme palveluverkkomme ruokapöydissä. Tähän on syytä tehdä muutoksia pikaisesti. Voimme myös noudattaa Helsingin mallia, ja sopia puolittavamme maidon ja lihan kulutuksen kaupunkimme ruokailuissa. Nämä ovat valintoja, joista me täällä voimme päättää. Myös meidän tulee olla mukana muutoksessa.

Voimme myös vaikuttaa asukkaiden liikkumiseen. Mitä enemmän rakennamme pyöräteitä, luomme turvallisia ympäristöjä kävelyn ja pyöräilyn saavutettavuuteen, sen enemmän niitä tullaan myös hyödyntämään. Voimme panostaa joukkoliikenteeseen, lisätä yhteisiä palvelulinjoja ja miettiä miten yhdyskuntarakenteemme tukee parhaiten lisääntyvän joukkoliikenteen toimivuutta ja kannattavuutta. Joukkoliikenne toimii parhaiten siellä, missä on paljon asukkaita.

Voimme myös rakentaa kestävästi. Halutessamme voimme myös kalustaa kierrättäen, ja samalla säästää huimia summia ensikertaisen kalustamisen kuluissa. Voimme myös korjauttaa työvaatteita ennemmin kuin ostaa uusia tilalle, ja voimme opettaa myös lapsia ja nuoria vaatteiden ja kaikkien tuotteiden huoltamiseen ja korjaamiseen. Meiltä löytyy paljon toimintatapoja myös alustavan toimenpidelistauksen ulkopuolelta.

 

Mitä enemmän itse toimimme, ohjaamme ja valistamme asukkaita, samalla ehkäisemme ja laskemme myös paniikkia ja ahdistusta. Meidän on näytettävä tietä ja kannustettava asukkaita mukaan toimiin. On toki paljon myös valtakunnallisesti vasta kehitysvaiheessa olevia hankkeita, joiden teknologiaa ja käyttöönottoa vielä odotamme. Mutta on myös paljon mitä voimme tehdä heti, ja niistä on syytä aloittaa pikaisesti. Siinä myös me valtuutetut voimme näyttää mallia.

Kiitokset

Vihreä valtuustoryhmä haluaa kiittää viranhaltijoita ja muita ohjelmatyöhön osallistuneita yhteistyötahoja kattavasta selvityksestä ja toimenpide-ehdotuksista.

Kun ohjelmatyö jalkautuu lautakuntiin, toivomme että ehdotetut toimenpiteet otetaan vakavasti osaksi kaikkia päätöksiä, ja niitä ehdotetaan vielä laatikon ulkopuoleltakin.  Vihreä valtuustoryhmä toivoo myös, että ohjelmatyö näkyy selkeästi jo tulevien vuosien talousarvioissa esimerkiksi metsien säilyttämisen osalta. Haluamme kiittää myös muita ryhmiä yhteistyöstä ohjelmatyön saamisesta käytäntöön.


Posted

in

by