Resurssiviisaan kaupungin pitkän aikavälin tavoitteet ja tiekartta tavoitteiden saavuttamiseksi

Sieppi Päivi_uVihreän valtuutetun Päivi Siepin Hämeenlinnan valtuustolle esittämä aloite 14.11.2016

 


Hämeenlinnan kaupungin uudistetun strategian tavoitteena on olla resurssiviisas kaupunki, jolla on kestävä talous. Kaupunki haluaa säilyttää tuleville sukupolville mahdollisuuden nauttia kauniista kaupungista ja sen luonnosta vastaamalla haasteisiin ilmastonmuutoksen hidastamisesta sekä luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Kaupunki pyrkii energian kulutuksen vähenemiseen, sujuvaan ja vähäpäästöiseen liikkumiseen, ympäristön huomioon ottavaan yhdyskuntarakenteeseen, kulutuksen vähentämiseen, materiaalin kiertoon sekä veden puhtauteen. Hämeenlinnan strateginen tavoite olla edelläkävijäkunta edellyttää nykyistä selvästi määrätietoisempaa otetta resurssiviisauden toteuttamisessa.

 

Hämeenlinna haki viime vuoden lopulla mukaan suomalaisten edelläkävijäkuntien Fisu-verkostoon (Finnish Sustainable Communities), mutta ei siihen päässyt. Fisu-verkostoon liittymisen edellytyksenä on, että kunta on valtuuston päätöksellä tai päätöksillään sitoutunut Fisu-verkoston yhteisiin resurssiviisaustavoitteisiin – ei päästöjä, ei jätettä, ei ylikulutusta – ja pyrkii saavuttamaan ne viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Hämeenlinnan kaupungin omat strategiset tavoitteet vastaavat hyvin Fisu-kuntien pitkän aikavälin tavoitteita.

 

Jotta kaupunki etenisi kohti edellä mainittuja strategian tavoitteita, on tärkeätä määritellä tavoitteet konkreettisemmin samoin kuin toimenpiteet, joilla tavoitteisiin päästään. Tähän tarvitaan tiekartta, jollainen olisi tullut laadittavaksi myös Fisu-verkostotyössä.

 

Me valtuutetut esitämme, että kaupunki laatii resurssiviisas kaupunki -strategiansa tueksi ja strategian tavoitteiden seuraamiseksi tiekartan. Tiekarttaan määritellään tarkemmin kaupungin pitkän aikavälin tavoitteet resurssiviisaudelle sekä toimenpiteet, joilla tavoitteisiin päästään.

 

Tiekartan laadintatyö tulee tehdä keskustellen ja yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, kuten yritysten, Hämeen ammattikorkeakoulun, Koulutuskeskus Tavastian sekä muiden oppilaitosten ja paikallisten toimijoiden kanssa.

 


Posted

in

by

Tags: