Rakentamisen menettelytapaohjeiden noudattaminenko snobbailua?

10.10.2007

Kirjoitus Hämeen Sanomien mielipidepalstalle

Haastattelussa (HS 10.10.07) osa ryhmyreistä vei hallikeskustelua pois asian ytimestä. Kyllä allekirjoittanutkin oli hankkinut ja saanut tietoa asiasta viimeisen vuoden aikana, keskusteluja oli käyty. Mutta ydin ei ole siinä vaan valmistelun tuloksessa, mikä oli kirjattu kokousasiakirjoihin. Ja tulos oli:

Ohjeiden mukaista hankesuunnitelmaa päätöksentekoa varten ei oltu saatu aikaiseksi, summa oli epämääräinen könttäsumma, eritasoiset peruskorjaus ja –laajennusosiot olivat samassa mössössä, 2004 hyväksyttyjä rakentamisen menettelytapaohjeita ei noudatettu, hanke oli irrallaan kaupungin investointien kokonaissuunnittelusta.

Tuo on se asian ydin. Kyse ei ole HPK-oppositiosta, ei snobbailevasta politikoinnista, ei edes puoluekannasta, vaan yhdessä päätettyjen ohjeiden ja linjausten noudattamisesta. Ja niitä on tehty, jotta valtuusto saisi ammattimaisempia ja paremmin tehtyjä hankesuunnitelmia päätettäväkseen, hankkeet pysyisivät paremmin hanskassa ja hankalilta yllätyksiltä ja mokilta vältyttäisiin (vrt. Verkatehtaan suunnittelu- ja kustannusongelmat, Kylpylän tukisekoilut, rakentamisen laatuongelmat).

Vakavaksi asian tekee se, että asiaa valmistelemassa ja esittelemässä on kaupunkimme virkamies- ja poliittisen johdon terävin kärki, joka varmasti tietää hankkeiden hallinnan ongelmakohdat ja myös sitovat ohjeet. Ovatko siis esim. kaupunginjohtajamme tai haastattelun Lahtinen sitä mieltä, että tärkeinä pidettyjä ohjeita ei tarvitsekaan noudattaa silloin, kun hanke on omaa sydäntä lähellä? Ja jos ovat, niin laitetaan vaivalla tehdyt ohjeet tarpeettomina silppuriin vaikkapa julkisesti torilla, niin tulee allekirjoittaneellekin kerralla selväksi, ettei tarvitse tuollaisissa asioissa enää snobbailla.

Jari Ranne
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Hämeenlinna


Posted

in

by