Selvitys hyvän hallinnon toteutumisesta Hämeenlinnassa

Valtuustoaloite 18.6.2007
Päivi Sieppi

Suomessa on hallintomenettelyyn liittyvää lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on toteuttaa ja edistää hyvää hallintoa ja oikeusturvaa hallintoasioissa sekä edistää hallinnon palvelujen laatua ja tuloksellisuutta. Hyvään hallintoon liittyvät mm. asianmukaiset palvelut, asiakirjojen julkisuus ja viranomaisen tiedottamisvelvollisuus. Viranomaisen on toimivaltansa rajoissa mm. annettava asiakkailleen tarpeen mukaan hallintoasian hoitamiseen liittyvää neuvontaa sekä vastattava asiointia koskeviin kysymyksiin ja tiedusteluihin.

Julkisuuslainsäädännön tarkoituksena on mm. toteuttaa avoimuutta viranomaisten toiminnassa sekä antaa yksilöille ja yhteisöille mahdollisuus valvoa julkisen vallan ja julkisten varojen käyttöä.

Sosiaaliasiamiehen antamassa selvityksessä sosiaalihuollon tilasta vuodelta 2006 on johtopäätöksenä tuotu esiin tarpeita hyvän hallinnon toteutumiselle Hämeenlinnan seudun sosiaalihuollossa.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen ollessa meneillään, on tarpeen selvittää hallinnon toimivuutta myös muilla toimialoilla. Kunta- ja palvelurakenteen uudistamisvaiheessa on tärkeätä olla selvillä laajemmin hallinnon toimivuudesta ja niistä ongelmakohdista, joissa hyvä hallinto ei toteudu. Uudistuksen yhteydessä näihin ongelmakohtiin on hyvä mahdollisuus puuttua ja parantaa asiakkaille tarjottavien palvelujen laatua myös tältä osin. Selvitys voi tarjota lisäperusteita muutostarpeelle.

Me valtuutetut esitämme, että

– Hämeenlinnan kaupungin hallintomenettelyn laatua selvitetään eri toimialoilla kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tausta-aineistoksi.


Posted

in

by