Kaupungin henkilöstön valmiuksien ja osaamisen lisääminen kestävän kehityksen edistämiseksi

Valtuustoaloite
09.06.08
Päivi Sieppi

Hämeenlinnan kaupunki on omassa strategiassaan sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen. Hämeenlinna on myös allekirjoittanut useita sopimuksia ja sitoumuksia, joissa tavoitteena on kestävä kehitys (esim. Aalborgin sitoumukset, ilmastonsuojelukampanja).

Kunnalla on suuri vastuu kestävän kehityksen edistämisessä. Kestävän kehityksen ympäristöllinen näkökulma jää kunnan päätöksenteossa ja toiminnoissa usein vähälle huomiolle. Strategioissa esitetyt tavoitteet eivät toteudu, jos kunnan työntekijät eivät ole tietoisia tavoitteista tai omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa ja toimia käytännön tilanteissa tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkkinä yhdestä vakavimmista ympäristöuhkista on ilmastonmuutos, joka edetessään estää kestävän kehityksen toteutumisen. Ilmastonmuutos vaikuttaa rajusti niin ympäristöön, talouteen kuin kulttuuriinkin. Ilmastonmuutosta voitaisiin hillitä myös pienillä arkipäivän teoilla kaupungin eri toiminnoissa.

Koulutuksella on keskeinen asema työntekijöiden valmiuksien ja osaamisen lisäämisessä kestävän kehityksen edistämiseksi. Koulutuksen merkitys korostuu tilanteessa, jossa kaupungin organisaatio uudistuu, siirrytään tilaaja-tuottaja –malliin ja kaupunki saa merkittävän määrän uusia työntekijöitä.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki

  • käynnistää koulutusohjelman työntekijöidensä ympäristötietoisuuden lisäämiseksi
  • laatii suunnitelman siitä, miten kaupungin strategian mukaiset ja kaupungin allekirjoittamien kestävän kehityksen sitoumusten tavoitteet saadaan järjestelmälliseksi osaksi arkikäytänteitä eri toimialoilla.

Posted

in

by