Valtuustoaloite tavanomaisen kymppiluokan perustamiseksi ja nuorten työpajatoiminnan vahvistamiseksi

Valtuustoaloite, valtuutettu Markus Rimón 8.6.2009

Viimeisen vuoden aikana yleinen talouskehitys ja sen myötä nuorten työllisyys ovat selvästi heikentyneet. Siksi kunnan nuorisopalvelujärjestelmän eräiden puutteiden merkitys on huomattavasti korostunut.

Hämeenlinnan TE-toimiston alueella alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi viime vuodesta hälyttävästi eli 77%. Tämän ikäryhmän osuus työttömistä työnhakijoista on noussut 10,9% :sta 14,7% :iin (huhtikuun lopussa 486 henkilöä). Hämeen TE-keskuksen alueella (Kanta- ja Päijät-Häme) alle 25-vuotiaiden työttömyysaste on enemmän kuin kaksinkertaistunut vuoden aikana.

Erityisesti koulupudokkaat ja ammatillisen koulutuksen ulkopuolelle jääneet tarvitsevat pikaisesti tukea muuttuneessa tilanteessa syrjäytymisen estämiseksi. Torjumalla satojen tai jopa tuhansien nuorten syrjäytyminen on mahdollista edellisen laman karvaiden kokemusten mukaan saavuttaa huomattavat säästöt tulevina vuosina.

Kaupunki on jo käynnistänyt työn tilanteen parantamiseksi, mutta suunniteltujen toimien ohella kymppiluokka ja nuorten työpajatoiminnan vahvistaminen puoltavat paikkaansa. Useissa keskisuurissa kaupungeissa kymppiluokka on ollut keskeinen osa palvelujärjestelmää jo vuosien ajan.

Koulutuskeskus Tavastian Ammattistartti pystyy tarjoamaan opiskelupaikan vain alle puolelle siihen yhteishaussa pyrkineistä nuorista. Sen rinnalle nuoret tarvitsevat tavanomaisen kymppiluokan päästäkseen korottamaan tietotaitoaan ja arvosanojaan, jotta heidän mahdollisuutensa saada opiskelu- tai työpaikka paranevat.

Myös nuorten työpajatoimintaa uuden Hämeenlinnan alueella tulee vahvistaa. Nuorten työpajatoiminta on nyt varsin vähäistä ja epätasaisesti jakaantunutta. Nykyisen taloustilanteen seurauksena kysyntä on voimakkaasti kasvanut ja ylittänyt selvästi tarjonnan. Työpajatoiminnalle on myös mahdollista saada tukea valtiolta tai EU:lta.

Edellä mainituista syistä me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että:

1. Hämeenlinnaan perustetaan tavanomainen kymppiluokka Ammattistartin rinnalle.

2. Nuorten työpajatoimintaa vahvistetaan koko kunnan alueella.


Posted

in

by