Kannustustusraha kaupungin toiminnan kehittämiseen

Valtuustoaloite

Päivi Sieppi sekä Martti Töttölä, Paavo Raappana, Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja 26 muuta valtuutettua

12.12.2011

Kaupungin taloudellinen tilanne vaatii kaupungin yksiköiltä oman toiminnan kehittämistä entistä tuottavampaan ja vaikuttavampaan suuntaan. Tätä ohjataan etenkin budjetoinnilla ja johtamisella, mutta merkittävä rooli pitäisi olla myös henkilöstön kannustamisella oman työnsä kehittämiseen ja kaupungin strategiaa tukevaan innovaatiotoimintaan.

Kuntien kannalta optimi palvelujen järjestämistapa on sellainen, jossa palvelut tuotetaan taloudellisesti, palvelut ovat kuntalaisten saatavilla ja kuntalainen on niihin tyytyväinen. Käyttäjälähtöiset palvelut voivat johtaa vähäisten palvelu- ja tuoteparannusten sijaan kunnan koko palvelutuotannon radikaaleihin muutoksiin.

Työelämän laatuun kiinnitetään monin paikoin Suomessa yhä enemmän huomiota, koska hyvin johdettu, aktiivinen ja innostava työilmapiiri on todettu parhaiten työn tuottavuutta lisääväksi elementiksi.  Hyvään työilmapiiriin liittyy olennaisena osana myös työntekijöiden oman aloitteellisuuden tukeminen ja kannustaminen siihen, että käytännön työssä etsitään uusia ratkaisuja arkipäivän työtehtävien hoitoon ja toimivan yhteistyön luomiseen eri toimialojen välille. Yhtä tärkeää on myös työntekijöiden rohkaiseminen siihen, että kaupunkilaisten eri tavoin antama palaute saadaan joustavasti kaupungin hallinnon käyttöön ja asiakaslähtöisyyttä voidaan lisätä saadun kokemuksen ja palautteen kautta.

Uusien ratkaisujen löytämiseksi ja yhteistyömallien kehittämiseksi esitämme, että
– kaupungin kehittämismäärärahoista suunnataan osa kannustusrahaksi, jolla voidaan tukea henkilöstön omia ideoita ja innovaatioita tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi sekä kaupunkistrategian tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kannustusrahan painopisteenä voisi olla tuottavuuden ja vaikuttavuuden lisääntyminen, asukaslähtöisyyden parantuminen, kestävän kehityksen edistäminen tai eri tahojen yhteistyön lisääntyminen. Kannustusraha voisi olla joko henkilökohtainen palkkio tai työyhteisölle myönnettävä kehittämismääräraha.


Posted

in

by